Acne zelf aanpakken
Naast het ondergaan van behandelingen tegen acne, kun je zelf ook nog aan de slag gaan. Er zijn verschillende manier om acne zelf aan te pakken, hieronder vind je een overzicht met een aantal dingen waarmee je mee aan de slag kunt gaan.
Huidverzorging
De optimale aanpak van acne bestaat naast het ondergaan van behandelingen, ook uit het gebruik van huidverzorgingsproducten.
Reinigen
Reinigen is een manier om vuil, dode cellen, opgehoopte huidproducten en zweet van de huid te verwijderen. Dit kun je doen door middel van milde reinigingsproducten zoals bijvoorbeeld schuimende reinigingsproducten, zeep en gels. Het is belangrijk om een goed reinigingsproduct te gebruiken, verkeerde producten kunnen namelijk de beschermende onderdelen van de huid verstoren, de pH (zuurgraad) van de huid verhogen en de huid irriteren.
De optimale frequentie om de huid te reinigen is onbekend, maar over het algemeen wordt er geadviseerd om de huid twee keer per dag te wassen met een reinigingsproduct. Te veel reinigen kan de huid namelijk irriteren. Het reinigen van de huid moet met aandacht gebeuren, agressief ‘schrobben’ kan irritatie en beschadiging van de huid veroorzaken wat leidt tot een verergerde ontsteking. De huid moet in de ochtend gereinigd worden om resten van de avond ervoor te verwijderen en in de avond om zonnebrandcrème en andere producten zoals make-up te verwijderen.
Reinigingsproducten voor acne moeten zeepvrij, zuur of pH-gebalanceerd zijn, vrij van schuurmiddelen of alcoholen en goed afspoelbaar zijn. Er zijn verschillende soorten: sterk schuimende, lichte, vloeibare middelen die enigszins uitdrogen & lichte, minder vloeibare lotions of crèmes die minder uitdrogen.
Om de zoektocht naar een goede huidreiniger iets te vergemakkelijken, hebben wij voor jullie een mooie huidreiniger geselecteerd. Deze huidreiniger bevat ingrediënten zoals melkzuur, geschikt voor de gevoelige en vette acnehuid.
Hydrateren
Na de reiniging, wordt het gebruik van een dag- en nachtcrème aangeraden. Het hydrateren van de huid voorkomt en verlicht de irritatie en kalmeert de huid. Hydrateren is erg belangrijk, zeker gezien het feit dat producten voor acne de huid soms kunnen uitdrogen. Breng dus tweemaal per dag een crème aan, ’s ochtends en ’s avonds.
Nu denk je misschien, maar hoe vind ik een juiste crème voor mijn acne? Om hulp te bieden hebben wij een optie voor je: deze crème van La Roche-Posay. Deze crème bevat ingrediënten die de productie van talg reduceren en hydrateert de huid. Dit is zeker niet de enige crème die gebruikt kan worden bij acne, maar deze is wel makkelijk te verkrijgen bij de apotheek en te koop voor een redelijk zacht prijsje.
Exfoliëren
De huid ontdoet zich dagelijks van huidcellen. Dit proces kan echter verstoord zijn waardoor je een doffe, schilferende huid met verstopte poriën en onzuiverheden kunt krijgen. Een exfoliant kan helpen om dit natuurlijke proces weer in balans te krijgen, door de dode huidcellen op een milde manier te verwijderen. Een exfoliant kan de onzuiverheden verminderen, de poriënt ontstoppen, de huid hydrateren en de zichtbaarheid van rimpels verminderen. Voor een droge huid kun je het beste een AHA (zoals glycolzuur) gebruiken en voor een vette huid met puistjes een BHA (zoals salicylzuur). Zie het kopje ‘ingrediënten’ voor meer informatie over deze zuren.
Een voorbeeld van een goede exfoliant voor bij acne is dit product. Dit product bevat salicylzuur, een zuur dat diep in de huid kan komen om talg op te lossen. Omdat dit product werkzame stoffen bevat, moet het worden opgebouwd. Uiteindelijk kun je dit product elke avond gebruiken. Een exfoliant met werkzame zuren maakt de huid wel extra gevoelig voor de zon, smeer je daarom extra goed in.
Zonbescherming
Het altijd belangrijk om de huid tegen de zon te beschermen, ook wanneer je last hebt van acne. Bepaalde medicatie, zoals isotretinoïne (roaccutane), maken de huid extra gevoelig tegen de zon waardoor het gebruik van zonbescherming noodzakelijk wordt. Controleer via deze website of jouw medicatie gevoeligheid voor de zon (fotosensibiliteit) veroorzaakt.
De acnehuid heeft voornamelijk een goede UVA-bescherming nodig. Controleer daarom of jouw zonnebrand deze bescherming bevat, dit wordt aangegeven door een rondje met daarin UVA. Deze UVA-bescherming is belangrijk, omdat het de pigmentvorming na de ontstekingen van acne kan voorkomen. Daarnaast is het van belang om een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) te gebruiken, minimaal SPF30.
Om het jullie wat makkelijker te maken, hebben wij alvast een mooie zonnecrème voor jullie uitgezocht. Deze zonnecrème bevat SPF50, is erg huidvriendelijk (het bevat bijvoorbeeld geen parfum), bevat UVA-bescherming en hydrateert de huid. Dit is natuurlijk niet de enige zonnebrand die gebruikt kan worden bij acne, maar is wel geschikt voor een huid met acne.
Ingrediënten
Goed, je hebt zojuist gelezen dat het belangrijk is om producten te gebruiken die ‘effectief’, ‘mild’, enzovoort zijn. Maar hoe weet je nu welk product voor jou gaat werken? Hier kun je achter komen door te kijken naar de ingrediënten. Iedere acne is anders, dus lees je goed in over welke ingrediënten passend zijn bij jouw acne. Hieronder bespreken wij de meest voorkomende ingrediënten voor bij acne. Let op: actieve ingrediënten zoals zuren maken de huid extra gevoelig voor de zon, dit maakt het gebruik van SPF nóg belangrijker.
- Salicylzuur (BHA) is een bekend zuur, dat goed werkt tegen mee-eters en hormonale acne. Salicylzuur heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Daarom is dit zuur geschikt voor een vette huid met onzuiverheden.
- Glycolzuur (AHA) is ook bekend en kan diep in de huid doordringen. Dit is een exfoliërend zuur, het maakt de poriën vrij en verbeterd de huidstructuur. Glycolzuur verbeterd ook de vochtbalans in de huid en kan onzuiverheden enigszins verbeteren, daarom is dit zuur geschikt voor een wat drogere huid. Heb je erg last van onzuiverheden? Dan kun je beter salicylzuur gebruiken.
- Niacinamide (vitamine B3, ookwel nicotinamide) staat bekend om rustgevende en kalmerende eigenschappen. Dit ingrediënt kun je ook gebruiken bij een acne vorm met veel ontstekingen. Het pakt de ontsteking aan en hydrateert de huid.
- Retinol is tegenwoordig erg populair en kan ook gebruikt worden voor de ernstigere vormen van acne (zoals cystische acne) en dit ingrediënt vermindert mee-eters, puistjes en onderhuidse verstoppingen. Het wordt ook wel de ‘steunpilaar’ van de acnetherapie genoemd en is een mooi ingrediënt om de huid mee te exfoliëren.
- Benzolperoxide is een agressief ingrediënt, verkrijgbaar via de huisarts en in de winkels (bijvoorbeeld benzac). Ook dit ingrediënt is werkzaam bij de acnevormen die veel ontstekingen zoals puistjes en mee-eters hebben. Dit product moet worden opgebouwd en maakt de huid gevoeliger voor zonlicht.
Voeding
Patiënten met acne geven soms aan te merken dat bepaalde factoren, zoals bijvoorbeeld voeding, van invloed zijn op de acne. Deze informatie berust vaak op persoonlijke ervaringen, weinig van zulke factoren zijn wetenschappelijk aangetoond. Zo ook voeding, er zijn weinig onderzoeken gedaan naar de invloed van voeding op acne en de onderzoeken die er zijn, zijn over het algemeen van matige tot slechte kwaliteit. Toch delen wij onderstaande informatie met jullie, omdat de rol van voeding en suppletie van voedingsstoffen binnen de huidzorg steeds meer erkend wordt door professionals. Ook wij, de beheerders, geloven ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs in een connectie tussen acne en voeding.
Het bewijs voor de invloed van bepaalde voeding op acne is zeer mager. Wel zijn er (zwakke) aanwijzingen dat vetrijke voeding (snacks), voeding met een hoge glycemische index en volle melkproducten acne zouden kunnen verergeren.
Vitamines en mineralen
Er is niet per se sprake van een directe oorzaak-gevolgrelatie, maar de huidconditie kan wel beïnvloed worden door een niet-optimale vitamine- en mineralenstatus. Aanpassing van het voedingspatroon met suppletie van vitamines en mineralen blijken de huidconditie te kunnen herstellen en optimaliseren.
De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) geeft aan dat vitamine A, B2, B3, B8, C, Jodium en zink belangrijk zijn. Zij kunnen de huid namelijk van binnenuit ‘voeden’.
- Vitamines en zink: dragen bij aan de instandhouding en ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid
- Vitamine B2: zorgt voor het behoud van de normale structuur en functie van de huid en slijmvliezen.
- Koper: goed voor de normale pigmentatie van de huid
- Vitamine C: belangrijk voor de vorming van collageen, wat helpt om de huid te versterken. Ondersteunt de conditie van de huid.
Vetzuren
Een tekort aan essentiële vetzuren kan gebreken veroorzaken in de barrièrefunctie van de huid. Die gebreken kunnen leiden tot vochtverlies en een verhoogde gevoeligheid van de huid voor het binnendringen van stoffen en micro-organismen uit de omgeving. Daarnaast zijn vetzuren sowieso belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Vetzuren moeten met de voeding of middels suppletie worden ingenomen.
Eiwitten
Het is onbekend of een tekort aan eiwitten een directe invloed heeft op de functie en/of conditie van de huid. Wat we wel weten, is dat de stevigheid van de huid wordt geregeld door collageen. Collageen is een eiwit. Vanaf ongeveer je 30e neemt de concentratie collageen in de huid met ongeveer 1% per jaar af. Door die vermindering kunnen rimpels ontstaan. Naast deze standaard afname, blijken ook omgevingsfactoren en leefstijl zoals bepaalde voeding, roken en zonblootstelling de aanmaak en afbraak van collageen te beïnvloeden. Elastine is ook een belangrijk eiwit voor de huid. Wanneer hier minder van wordt gemaakt in het lichaam, kan de huid haar veerkracht verliezen.
Vocht
Het is algemeen bekend dat water drinken goed is voor de huid. Dehydratie kan namelijk leiden tot verminderde elasticiteit. Een droge/vochtarme huid heeft echter meestal niet te maken met te weinig drinken. Het kan wel zo zijn dat het lichaam te veel vocht verliest, wat dan resulteert in een verminderde huidbarrière. Voor cosmetische effecten van vochtinname is tot op heden onvoldoende bewijs.
Benieuwd geworden naar de invloed van voeding en jouw acne? Dan kun je een afspraak maken bij een orthomoleculair therapeut. Daarnaast raden wij aan om, wanneer jij wilt gaan beginnen met suppletie, dit eerst te bespreken met de huisarts.
Tips bij acne
- Vraag om hulp!! Wanneer je last ervaart van jouw acne is het verstandig om naar een zorgverlener te gaan zoals een huisarts of huidtherapeut. Zij kunnen hulp bieden.
- Blijf van de puistjes af, knijp ze niet zelf uit. Tijdens het uitknijpen druk je ook altijd wat talg naar binnen, waardoor er onderhuids nog meer ontstekingen kunnen ontstaan en het risico op littekens toeneemt. Laat dit werk over aan een huidtherapeut of schoonheidsspecialist.
- Zit zo min mogelijk aan de huid, pulken kan littekens veroorzaken.
- Vervang je kussensloop regelmatig, het beste is om de twee dagen (slaap 1x op beide zeiden van het kussen) .
- Reinig je huid dagelijks. Acne heeft niets te maken met een slechte hygiëne, maar dagelijks reinigen is wel belangrijk voor de huid. Was daarnaast je handen, voordat je je gezicht wast.
- Stop niet meteen met de producten wanneer de huid vrij van puistjes is.
- Bescherm je huid tegen de zon. Dit is sowieso al heel belangrijk om huidkanker te voorkomen, maar dit wordt extra belangrijk wanneer je producten gebruikt die de huid extra gevoelig maken voor de zon zoals roaccutane en actieve zuren.
- Gebruik make-up op waterbasis. Een dikke laag make-up kan de poriën nog meer afsluiten, waardoor er nog meer onzuiverheden ontstaan.
- Reinig je make-up kasten wekelijks met bijvoorbeeld baby-shampoo.
- Heb geduld, hoe lastig dit ook kan zijn. Iedere acne is anders, wat voor de ene wel werkt, werkt niet voor de ander. Geef de moed dus niet op!
- Houd je aan de adviezen van jouw behandelend professional
Afsluiting
Vond je deze informatie interessant? Bekijk dan onze andere pagina’s!
Literatuurlijst
- Araviiskaia, E., & Dréno, B. (2016). The role of topical dermocosmetics in acne vulgaris. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 30(6), 926–935. doi:10.1111/jdv.13579
- Backx, I. M. A., & Jordaans, S. M. (2020). Voeding en de huid. In M. Former, G. van Asseldonk, J. Drenth, & C. Schuurman (Reds.), Informatorium voor Voeding en Diëtetiek (pp.19-42). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. https://doi-org.ezproxy.hhs.nl/10.1007/978-90-368-2596-2_2
- Bruinsma, M., De Ruijter, W., Jaspar, A. H. J., Van der Zee, H. H., Van Vught, S. F., Verhoeven, I. C. L., Verstappen, V., & Wiersma, T. J. (2017). NHG-Standaard Acne. Geraadpleegd op 10 mei 2021, van https://richtlijnen.nhg.org/files/pdf/21_Acne_april-2017.pdf
- Goodman, G. (2009). Cleansing and Moisturizing in Acne Patients. American Journal of Clinical Dermatology, 10(1), 1–6. doi:10.2165/0128071-200910001-00001
- Njoo, M. D. (z.d.). Acne tips. Geraadpleegd op 10 mei 2021, van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/acne-tips/
- Paula’s Choice. (z.d.). Hoe je je huid moet exfoliëren (en waarom het zo belangrijk is). Geraadpleegd op 10 mei 2021, van https://www.paulaschoice.nl/nl/alles-over-exfolianten
- Sigurdsson V. (2011) Voeding en acne. In J. van Binsbergen, J. van Dommelen, J. Geleijnse, & J. van der (Reds.), Het voeding formularium (pp. 82-85). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. https://doi-org.ezproxy.hhs.nl/10.1007/978-90-313-8434-1_6
- Ultee, J. (z.d.). Feiten en fabels over acne. Geraadpleegd op 25 mei 2021, van https://www.dr-jetskeultee.nl/feiten-en-fabels-over-acne/
- Zip, C. (2017). The Role of Skin care in Optimizing Treatment of Acne and Rosacea. Skin Therapy Letter, 22(3), 5-7.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik ga zeker aan de slag met deze informatie. Hier heb ik wat aan!!