#Skinpositivity

Online (vooral op sociale media) is er al een tijd een trend gaande: #skinpositivity. Wij vinden dit een enorm goede en mooie trend, vandaar dat we jullie hier graag wat meer over vertellen. 

 

Wat is #skinpositivity? 

Deze trend staat in het teken van het delen van de ‘echte’ huid. Mensen delen selfies van hun onzuivere huid onder de hashtag #skinpositivity. Momenteel zijn er al meer dan 167 duizend berichten gepost met deze hashtag, dat aantal loopt nog steeds op. Deze trend gaat niet alleen over acne, maar bijvoorbeeld ook over eczeem en psoriasis. Het idee achter deze trend is dat je ook met een huid met wat ‘imperfecties’ goed genoeg en mooi bent. Sommigen gebruiken de hashtag #acnepositivity, speciaal voor hun acne.  

Deze trend kreeg vooral aandacht toen bekende sterren zoals bijvoorbeeld Justin Bieber hun huid op social media toonden. Velen volgden met make-up en filter loze selfies. Deze trend is een goede stap naar meer openheid en normalisatie van huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld acne. 

Beautyvlogger Em Ford was een van de eerste die dit onderwerp aankaartte, inmiddels alweer zes jaar geleden. Zij postte toen de video ‘’YOU LOOK DISGUSTING’’ op YouTube, deze is inmiddels al meer dan 35 miljoen (!) keer bekeken. Als reactie op de video kreeg ze toen ontzettend veel dankbaarheid en liefde. 

 

 

De voordelen van de #skinpositivity trend 

  • Normalisering van huidaandoeningen: Ondanks dat heel veel mensen last hebben van acne en andere huidaandoeningen, zie je daar weinig van terug op sociale media. We zien vaak perfecte foto’s, maar niet de realiteit. Deze trend zorgt voor meer zichtbaarheid. En hoe meer zichtbaarheid, hoe duidelijker het wordt dat schoonheid veel breder is dan alleen dat ‘perfecte plaatje’ op sociale media. Een huid met ‘problemen’ is namelijk geen teken van falen, het is een teken dat je een mens bent. Niet meer en niet minder. 
  • Erkenning: Online is er een heuse community ontstaan. Deze online community kan helpen om patiënten niet alleen of ‘gek’ te laten voelen.  
  • Ontkracht vooroordelen: Er zijn vaak een groot aantal vooroordelen over huidaandoeningen, zo ook over acne. Acne zou bijvoorbeeld komen door een slechte persoonlijke hygiëne, totaal niet waar! In de skinpositivity-community delen mensen hun eigen, persoonlijke ervaringen. 

 

Verschil met body positivity 

Bij body positivity draait het om lichamen. Alle mensen, in alle vormen mogen er zijn. Zij zetten zich o.a. in voor het tegengaan van fat en skinny shaming. Het verschil is dat skin positivity zich richt op de acceptatie van alle huiden. Bij body positivity staat vooral de acceptatie centraal en bij skin positivity staat ook de behandeling van de huidaandoening centraal.  

 

Hoe word ik skin positive? 

Nu denk je misschien, leuk en aardig die bovenstaande informatie. Maar wat moet ik ermee? Nou, hieronder zullen we je wat handvaten bieden voor het worden van ‘skin positive’.  

  • Je bent meer dan alleen je huid: Schoonheid is iets wat je uitstraalt, dat gaat verder dan alleen het uiterlijk. Daarnaast gaat schoonheid niet om of je voldoet aan het perfecte plaatje, hoewel sommigen dat wel zo kunnen ervaren. Wat je doet, het helpen en inspireren van anderen en je innerlijk is veel belangrijker dan het uiterlijk. Je bent mooi en genoeg zoals je bent, hoe moeilijk dat soms is om te geloven. 
  • Vraag om hulp: Wanneer je last ervaart van je acne, ga dan naar een specialist zoals een huidtherapeut of huisarts. Zij kunnen je goed helpen en begeleiden. Hulp vragen betekend ook het accepteren dat je dit niet alleen hoeft te doen, dat kan een stap zijn. Maar weet dat deze professionals gespecialiseerd zijn in het bieden van hulp bij huidaandoeningen. 
  • Doe mee met de #skinpositive trend op social media 

Wanneer jij jezelf op je gemak en ‘skin positive’ voelt, kun je natuurlijk ook altijd een foto posten met de hashtag #skinpositivity. Daarnaast kun je deze hashtags volgen, zodat je de foto’s van anderen kunt zien. Wordt lid van deze mooie community! 

 

Afsluiting 

Vond je deze informatie interessant? Bekijk dan onze andere pagina’s! 

 

Literatuur 

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb