De disciplines bij acne

Het zorgtraject van acne is voor iedere patiënt anders. Je kunt bij verschillende zorgverleners terecht, voor verschillende behandelingen. Wij kunnen ons goed voorstellen dat deze grote keuzemogelijkheid kan leiden tot de behoefte aan inzicht in de verschillende beschikbare disciplines. Daarom hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de verschillende disciplines voor bij acne. 

 

Eerste lijn (zonder verwijzing toegankelijk) 

De huisarts 

Meestal raadplegen patiënten als eerst de huisarts. De huisarts wordt dan ook gezien als een ‘poortwachter’ van de zorg, waar alle klachten eerst langs moeten. Na het aankaarten van de klachten, beslist de huisarts welke vervolgstappen er ondernomen moeten worden. De huisarts kan je doorverwijzen naar andere disciplines, maar kan ook beslissen om zelf te behandelen. De huisarts kiest er vaak voor om zelf te behandelen (met medicatie) of om door te sturen naar de tweede lijn (bijvoorbeeld een dermatoloog). Medicatie die wordt ingezet voor de behandeling van acne door de huisarts zijn onder andere: 

  • Benzoylperoxide 
  • Lokale retinoïden: adapaleen en tretinoïne 
  • Lokale antibiotica: clindamycine en erytromycine 
  • Combinatiepreparaten: clindamycine/benzoylperoxide en clindamycine/tretinoïne 
  • Orale (via de mond) antibiotica: doxycycline, tetracycline, erytromycine, azitromycine en minocycline 
  • Oraal (via de mond) isotretinoïne 
  • Orale (via de mond) hormonale combinatiepreparaten 

 
De huidtherapeut 

De huidtherapeut is, na het volgen van een vierjarige Hbo-opleiding, een wettelijk erkende paramedicus. Huidtherapeuten hebben een erkende en beschermde opleidingstitel in de wet BIG en zijn opgeleid om de zieke en/of beschadigde huid te behandelen. Huidtherapeuten zijn sinds 2011 ‘vrij toegankelijk’. Dit betekent dat je zonder een verwijzing van de huisarts, naar een huidtherapeut kunt gaan. Daarnaast behandelen huidtherapeuten vaak op verwijzing van en/of in samenwerking met een huisarts of medisch specialist.  

Tijdens een bezoek aan de huidtherapeut zal er in samenspraak met jou, een behandelplan worden opgesteld. Huidtherapeuten behandelen huidklachten die voorkomen uit de huidveranderingen en ontstekingsreacties, veroorzaakt door de acne. Ook voor de meer uitgebreide ontstekingen, kun je terecht bij een huidtherapeut. De huidtherapeut biedt verschillende behandelingen aan voor bij acne, zoals: manuele reiniging van de huid, licht- en lasertherapie, dieptereiniging van de huid middels chemische en/of mechanische peelings, camouflagetherapie en littekentherapie. Benieuwd geworden naar wat deze behandelingen inhouden? Bekijk dan de pagina ‘behandelingen’. Enthousiast geworden? Klik dan hier om snel een huidtherapeut bij jou in de buurt te vinden! 

 

De schoonheidsspecialist 

Een schoonheidsspecialiste is opgeleid op MBO-niveau 3 en is een professional op het gebied van de verzorging en ‘verfraaiing’ van de gezonde huid. Sommige schoonheidsspecialisten hebben een extra jaar op niveau 4 gevolgd en/of zijn in het bezit van een door de ANBOS opgesteld ‘vakdiploma’ over acne. Het doel van een behandeling door een schoonheidsspecialiste is het bieden van ontspanning, het verzorgen van de huid en het mooier maken van de huid. De schoonheidsspecialist behandeld dan ook met name de oppervlakkige acneklachten, dus geen uitgebreide ontstekingen. Daarvoor kun je beter naar bijvoorbeeld een huidtherapeut gaan.  

 

GZ-Psycholoog 

De GZ-psycholoog (gezondheidszorgpsycholoog) is universitair opgeleid en kan onder andere hulp bieden bij de psychosociale gevolgen van acne. De psycholoog kan je helpen middels adviezen, begeleiding en therapieën wanneer je last ervaart van gedrags- en psychische processen, gerelateerd aan de huidaandoening.  

 

Overige disciplines 

Naast bovenstaande disciplines zijn er ook nog een aantal overige disciplines waar je terecht kunt met acne, zoals bijvoorbeeld: een diëtist/voedingsconsulent en alternatieve geneeskundigen. Deze disciplines zijn verder niet toegelicht op deze pagina, omdat er hierover te weinig wetenschappelijk bewijs is. Maar weet dus wel dat je bij deze disciplines terecht kunt.  Overigens staat in de NHG-standaard acne vermeld dat de effectiviteit van huidtherapeutische behandelingen van actieve acne ook niet is aangetoond (voor acnelittekens wel). Als huidtherapeuten in opleiding hebben wij hier natuurlijk een sterke mening over, maar wij vonden dit wel belangrijk te vermelden. Dit neemt niet weg dat je natuurlijk altijd bij de huidtherapeut terecht kunt met jouw acne. 

 

Tweede lijn (verwijzing huisarts benodigd) 

De dermatoloog 

De dermatoloog is een medisch specialist die mensen behandeld met aandoeningen van de huid en de slijmvliezen. De dermatoloog kan zowel acne, als acnelittekens behandelen. Behandelingen waarvoor je terechtkunt bij een dermatoloog zijn onder andere: medicatie, peelings, licht- en laserbehandelingen en microneedling. Daarnaast verwijst de huisarts meestal naar de dermatoloog wanneer er een behandeling gewenst is met het medicijn isotretinoïne.  

 

Afsluiting 

Vond je deze informatie interessant? Bekijk dan onze andere pagina’s! 

 

Literatuur 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.