Acne neonatorum/infantum (baby acne)

Acne kan naast tieners en volwassenen, ook baby’s en peuters treffen. Er zijn twee vormen van baby acne, die hieronder worden toegelicht.  

 

Het uitingsbeeld 

Acne Neonatorum 

Acne neonatorum ontstaat direct bij de geboorte of binnen twee weken erna. Het kan ook ontstaan rond de twee maanden. Vooral jongentjes hebben hier last van. Acne neonatorum kenmerkt zich door mee-eters, rode of huidkleurige bultjes (papels) en puistjes met een gele kop (pustels). De meeste gevallen zijn vaak mild. De plekjes zijn vaak klein en komen in veelvoud voor, voornamelijk op het voorhoofd en de wangen van de baby. De bultjes kunnen ook op de rug voorkomen. 

Acne Infantum

Acne infantum is acne op de peuterleeftijd. Het begint niet eerder dan 3 tot 6 maanden na de geboorte. Het ontstaat meestal pas in het tweede levensjaar. Acne infantum kenmerkt zich hetzelfde als acne neonatorum: mee-eters, rode of huidkleurige bultjes (papels) en puistjes met een gele kop (pustels). Wel kan dit in ergere mate zijn dan bij acne neonatorum, dan vindt er vaak ook littekenvorming plaats. De acne komt voornamelijk op het gezicht voor. Omdat acne Infantum verband kan houden met hormonale stoornissen, is het aan te raden om langs de huisarts te gaan.

 

De oorzaak

Acne Neonatorum

De oorzaak van acne neonatorum is nog onbekend . Het vermoeden bestaat dat deze vorm van acne wordt veroorzaakt door de androgene (mannelijke) hormonen van de moeder, of geproduceerd door de baby zelf.

 

Acne Infantum

De oorzaak van acne infantum is ook nog onbekend. Mogelijk komt het door een tijdelijk verhoogde androgeen productie of door een verhoogd testosteron.

 

Behandelingen

Acne Neonatorum

Voor deze vorm van acne is vaak geen behandeling nodig, het verdwijnt namelijk vanzelf na ongeveer 1 tot 3 maanden. Daarnaast geneest acne neonatorum zonder littekenvorming. Wanneer er sprake is van een ernstig geval, worden er soms lotions voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog. Vaak is dit benzoylperoxide of erytromycine 2%. Ga daarom naar de huisarts, wanneer je twijfelt over de ernst van de acne van jouw baby.  

 

Acne Infantum

Acne infantum kan spontaan genezen. Er is hier dan geen behandeling voor nodig. Indien het een ernstiger verloop heeft, kan je ervoor kiezen om met je kindje naar de huisarts of dermatoloog te gaan. De volgende behandelingen worden dan aangeraden:

  • Actueel tretinoïne, benzoylperoxide of antibiotica
  • Vaak is het noodzakelijk om orale antibiotica toe te voegen bij tweemaal daags 125 mg erythromycine
  • Diepe knobbeltjes en cysten kunnen behandeld worden met injecties met triamcinolonacetonide met lage concentratie (2.5 ml)

 

Wat je er zelf aan kunt doen

Ondanks dat de acne vaak uit zichzelf verdwijnt, zijn er manier die mogelijk kunnen helpen om sneller van de acne af te komen. Je zult het misschien niet verwachten, maar moedermelk wordt vaak beschouwd als een effectieve behandeling tegen baby acne! Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is, zweren sommigen erbij. Daarom vonden wij het de moeite waard om deze tip aan jullie mee te geven.

Maar hoe werkt dat dan? Nou, moedermelk heeft antimicrobiële eigenschappen. Simpel gezegd betekent dat, dat het microben zoals bacteriën kan verminderen of vernietigen. De theorie achter deze behandeling is dat het reinigen van de huid met moedermelk helpt om de bacteriën, die de acne op de huid van je baby veroorzaken, te doden. De geïrriteerde huid en ontstekingen zullen hierdoor verminderen. Daarnaast is moedermelk zacht voor de gevoelige babyhuid. Een echt soort wondermiddel dus!

Een voordeel van deze behandeling is dat de moedermelk natuurlijk gewoon ‘gratis’ is. Je hoeft alleen maar een beetje moedermelk te deppen op de huid van je baby. Dit kun je met je (schone) vingers doen of met een watje. Doe dit wel zachtjes! Je kunt dit meerdere keren per dag doen, tot de acne is verdwenen.

Borstvoeding is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer dit niet lukt, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen. Zie bijvoorbeeld onderstaande tips. Naast deze tips, kun je ook gebruik maken van producten die speciaal gemaakt zijn voor de babyhuid. Een voorbeeld hiervan is het merk Mustela.

 

Naast moedermelk hebben we nog een aantal tips:

  • Voorkom dat je baby gaat krabben aan de acne door het bedekken van de handjes met bijvoorbeeld een sok of want. Knip daarnaast regelmatig de nagels kort.
  • Wees voorzichtig, ga niet lopen ‘schrobben’ op de huid. Daardoor kunnen de bultjes opengaan en littekens of huidinfecties veroorzaken.
  • Gebruik babylotion die parfumvrij is en niet vet, zodat verdere huidirritatie voorkomen wordt.

 

Afsluiting

Vond je deze informatie interessant? Bekijk dan onze andere pagina’s!

 

Literatuur

Rating: 5 sterren
6 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.