Restacne/Acnelittekens

Restacne omvat de restverschijnselen als gevolg van het doorstaan van acne. Acne komt vaak voor in combinatie met littekenvorming en alle vormen van acne kunnen dit veroorzaken. Dat betekent, dat alle patiënten met acne (ontsteking) kans hebben op restacne en acnelittekens. De littekens variëren van nauwelijks zichtbaar tot ernstige littekenvorming. Hoe langer de acne niet of onvoldoende behandeld wordt, des te groter de kans op littekenvorming.

 

Het uitingsbeeld

De gevolgen van acne zijn onder te verdelen in een aantal verschillende uitingsbeelden: restacne, atrofische littekens, hypertrofische littekens, post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) en keloïd. Acne conglobata laat vaak atrofische, hypertrofische littekens of keloïd achter. Daarnaast hebben de donkere huidtypen een groter risico op PIH en keloïd.

 

Restacne

Restacne kan nog enkele mee-eters, puistjes, roodheid en post-inflammatoire hyperpigmentatie vertonen. Het overgrote deel van de ontstekingen zijn verdwenen, maar er zijn nog enkele ‘plekjes’ aanwezig.

 

Atrofische littekens

Atrofische littekens zijn (bijna) vlakke littekens die vaak niet heel erg opvallen. De huid is daarbij vaak wat dunner en soms ‘ingezonken’. Ook dit type litteken is weer onder te verdelen in verschillende soorten:

  • Ice-pick littekens (smalle, diepe littekens in de vorm van een puntje)
  • Box-car littekens (ronde tot ovale littekens, kunnen diep en oppervlakkig zijn)
  • Rolling littekens (littekens die de huid een ‘golvende’ structuur geven)

Hypertrofische littekens

Een hypertrofisch litteken is (sterk) verheven, vaak roze van kleur en verdikt. De verdikking bevindt zich binnen de begrenzing van de oorspronkelijke wond. Deze littekens kunnen ook jeuken.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Wanneer je last hebt van donkergekleurde littekens, spreken we van post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit wordt gezien als een onschuldige pigmentstoornis, die meestal vanzelf weer overgaat.

Keloïd

Wanneer het littekenweefsel zich uitbreidt tot (ver) buiten de grens van de oorspronkelijke wond, spreken we van een keloïd. Een keloïd kan jeuken, trekkerig aanvoelen en pijn doen.

De oorzaak

Restacne

Na het doormaken van acne, kunnen er nog wat plekjes ‘overblijven’. De oorzaak hiervan is dus de eerder doorgemaakte acne (ontsteking).

 

Atrofische littekens

Wanneer het genezingsproces wordt verstoord, ontstaan atrofische littekens. Er wordt dan onvoldoende nieuw huidmateriaal aangemaakt als gevolg van deze verstoring. 

 

Hypertrofisch litteken & keloïd

Het is onbekend wat er in de wondgenezing fout gaat, waardoor een hypertrofisch litteken of een keloïd ontstaat. Keloïden en hypertrofische littekens komen bij alle huidtypen voor, maar donker gepigmenteerde huiden hebben wel een groter risico. Factoren die mogelijk een keloïde reactie kunnen stimuleren zijn: infectie, spanning op de wond, en de aanwezigheid van lichaamsvreemd materiaal (bijvoorbeeld een splinter).

 

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Deze donkere littekens ontstaan na genezing van acne. De precieze oorzaak hiervan is nog niet volledig bekend. Het vermoeden bestaat dat er tijdens het genezingsproces stoffen vrijkomen die, naast de huid herstellen, ook de pigmentaanmaak stimuleren. Na de genezing blijven er dan dus donkere verkleuringen achter. Blootstelling aan de zon maakt de donkere littekens erger, extra belangrijk dus om iedere dag een SPF te gebruiken. Deze pigmentstoornis kan bij alle huidtypen voorkomen, maar donkere huidtypen hebben een groter risico.

 

Behandelingen

Eerstelijnszorg (zonder verwijzing toegankelijk)

Als de huisarts vindt dat een behandeling de beste stap is voor de vermindering van de restacne, wordt er doorgestuurd naar een huidtherapeut of dermatoloog. Deze disciplines zijn gespecialiseerd in de huid en kunnen verschillende behandelingen aanbieden. Bij een lichte vorm van (rest)acne verwijst de huisarts vaak door naar de huidtherapeut, bij een ernstige vorm van (rest)acne wordt er vaak doorverwezen naar de dermatoloog. De huidtherapeut is ook beschikbaar zonder verwijzing van de huisarts, de zogeheten directe toegankelijkheid. Hieronder staat beschreven wat de huidtherapeut allemaal kan betekenen voor jou. Daarnaast kan de huisarts begeleiding op maat aanbieden voor de mogelijke psychosociale gevolgen van de (rest)acne, zoals bijvoorbeeld schaamte.

 

De huidtherapeut behandelt verschillende vormen van acne, vaak in samenwerking met de huisarts of andere specialisten. Daarnaast behandelt een huidtherapeut ook acnelittekens. De huidtherapeut stelt samen met de patiënt een passend behandelplan op. Daarbij is de eerste stap het verminderen van de restacne en de tweede stap het verminderen van de acnelittekens. Restacne en acnelittekens kunnen door de huidtherapeut behandeld worden met: laserherapie, chemische peelings, manuele (diepte)reiniging, productadviezen, microdermabrasie en/of microneedling. Alle behandelingen kunnen ook met elkaar gecombineerd worden voor een optimaal resultaat. De hoogte van een eventuele vergoeding en de eisen die de zorgverzekeraar daaraan stelt zijn verschillend. Acnetherapie door een huidtherapeut valt onder de aanvullende verzekering. Raadpleeg daarom de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering om te controleren of je recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandelingen. Klik hier voor onze pagina met een overzicht van alle aanvullende verzekeringen die een vergoeding bieden voor acnetherapie.  Enthousiast geworden? Maak dan een afspraak met een huidtherapeut, zodat jullie samen kunnen kijken wat de beste aanpak is voor jouw acne! Klik hier om snel een huidtherapeut bij jou in de buurt te vinden.

 

Tweedelijnszorg (verwijzing van huisarts benodigd)

De huisarts kan doorverwijzen naar de dermatoloog. Dat gebeurt meestal wanneer er twijfel bestaat over de diagnose acne, wanneer er specifieke medicatie (bijvoorbeeld isotretinoïne, ofwel roaccutane) voorgeschreven moet worden of voor de behandeling van littekens en rode vlekjes. De dermatoloog kan, net zoals de huidtherapeut, verschillende behandelingen aanbieden tegen acnelittekens. Daarbij is de eerste stap het verminderen van de restacne en de tweede stap het verminderen van de acnelittekens. Denk hierbij aan: chemische peelings, (micro)dermabrasie, licht- en laserbehandelingen, microneedling, corticosteroïdinjecties bij keloïden, siliconenpleisters en (collageen)inspuitingen. Wanneer je een doorverwijzing hebt naar de dermatoloog, vergoedt de basisverzekering de acnebehandeling. De kosten vallen dan onder het eigen risico, let daarbij wel op dat je naar een instelling gaat waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft! De eerder beschreven behandelingen kunnen dus ook door een huidtherapeut worden uitgevoerd, mits deze is opgenomen in het kwaliteitsregister voor paramedici. Dat register toont aan of de huidtherapeut daadwerkelijk voldoet aan de kwaliteitseisen, niet geheel onbelangrijk dus!

 

Helaas is er nog onvoldoende bewijs voor de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende behandelingen voor alle vormen van acnelittekens en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat er nooit 100% verbetering kan worden bereikt. Laat je hierdoor niet afschrikken, een behandeling kan altijd hulp bieden, maar wees hier wel van op de hoogte.

 

Benieuwd geworden naar wat bovenstaande behandelingen inhouden? Bekijk dan de pagina ‘Behandelingen’.

 

Wat je er zelf aan kunt doen

  • ‘Verse’ littekens zijn erg gevoelig. Stel deze littekens dus ook niet bloot aan extreme temperaturen zoals sauna’s, zonnebanken en extreme kou.
  • Littekens kunnen geïrriteerd raken en/of beschadigen door strakke kledingstukken, let hier dus op. Vermijd bijvoorbeeld petten, wanner de restacne zich op het voorhoofd bevindt.
  • Verzorg je huid en gebruik een exfoliant, die bevordert de afschilvering van de huid. Zie de pagina ‘acne zelf aanpakken’.
  • Stop met het zelf uitknijpen van puistjes. Dit kan heel moeilijk zijn, maar dit zorgt voor nieuwe huidbeschadigingen en mogelijke pigmentvlekjes.

 

Afsluiting

Vond je deze informatie interessant of herken jij jouw huidprobleem niet in bovenstaande informatie en ben je benieuwd welke vorm van acne je dan wél hebt? Bekijk dan onze andere pagina’s!

 

Literatuur

Rating: 5 sterren
6 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb